Blog cikkeink

Paplanba pehely, párnába toll

2021.01.25 09:37
Paplanba pehely, párnába toll

Miért szoktuk mondani? Most elmagyarázzuk...

Magyarországon tartott libafajták hagyományos tartási körülményeinek és persze a klima sajátosságaink köszönhetően egyedülállóak és sajátos tulajdonságokkal bírnak! Nemzetközi kiállításon szabad szemmel megtapasztalható, hogy a magyar libapehelynek nincs párja!

Éppen ezért is haszáljuk leginkább a pelyhet inkább paplan töltésére, mert a különleges melegséget tud adni! Az állatok tollazata alatt, közvetlenül a tesztet melegítő részről van szó! A paplanok melegségét is nagyban befolyásolja a pehelytartalom! Viszont azt tudni kell, hogy a madarakon ebből található a legkevesebb mennyiség, éppen ezért értéke is jól tükrözhető, hogy a tollhoz viszonyítva jóval drágább!

Paplanok melegsége a toll-pehely arányában és a töltet mennyiségével (téli-nyári) kellően befolyásolható, és finomságot is ez adja meg! Ezért tehát inkább a paplanban szoktuk a nagyobb mennyiségű pelyhet tölteni, mintsem a párnáinkba! A toll és pehely között formailag az a különbség, hogy míg a toll 2 dimenziós, egy középső tollgerincből jellemzően két oldalra fejlődik a tollzászló, addig a a pehely nem rendelkezik a tollra jellemző merev szárral, hanem szerteágazó 3 dimenziós kis csillagok.

De akkor mit töltünk a párnákba? Természetes és hamisíthatlan tollat, hát persze! De, hogy miért inkább a fej alá tesszük ezeket? 

A párna esetében viszont szükség van a tollak rugalmas gerincére, amelyek a fej alátámasztását segítik. Ha a toll közé pehelyhet is kevernek, az annyiból jó, hogy a tollat melegebbé és rugalmasabbá teszik, de azt érdemes megjegyezni, hogy pehelyből nem nagyon szoktunk párnák készíteni, hogy a jobb tartás és rugalmasság megmaradjon!

Tehát a tollat inkább párnába, a pelyhet inkább paplanba töltjük! Keverékük alkalmas mindkettőre is!