Blog cikkeink

Lehet, hogy átvertek?

Norbert
2020.07.27 09:06
Lehet, hogy átvertek?

Gyanúsan olcsó párna az interneten?

Számunkra is gyanús, amikor egy nagypárnát néhány ezer forintért hirdetnek! Nem biztos, hogy eltitkolják a tartalmát, hiszen ráírják, hogy tollal töltve!

De...

A toll ilyen esetben legtöbbször ún. "üres" tollal vannak töltve, ami annyit jelent, hogy pehelytartalma egyenlő a nullával! Csak nagyobb méretű 4-6 cm hosszú tollal van töltve!

(képek forrása: Napfény-toll kft.)

üres libatoll

Amit nem tudhattál erről a tollról! Osztályozás során ezek a tollak maradnak az első kamrába, mert a súlyuk ezeknek a legnagyobb, viszont a töltőerejük is kevés! A többi toll ami a pehely és az apró finom tollak, azok továbbmennek egy újabb kamraszektorba, mert ezek az értékesebb részei a libatollnak vagy kacsatollnak!

Az legtöbb párna a piacunkon ezekkel az "értéktelenebb" tollakkal vannak töltve! Ezt jó tudni!

Erről a vásárlás során is könnyeb meg lehet győződni! Amikor kezünkbe vesszük a párnát, érdemes megfogni a sarkát és rántani egyet rajta! Ha toll hirtelen lecsúszik az egyik sarokba, az már gyanús lehet, hiszen a pelyhesebb toll nehezebben megy el! A másik kézzel való finomabb tapogatás, ahol érződik, hogy milyen hosszú, szúrós tollak vannak a párnában! Vásárlás során érdemes megkérdezni az adott termék pehelytartalmát! Sokszor ezt fel sem tüntetik! Az 5-10% pehelytartalom gyakorlatilag semmit sem takar, az az osztályozás során tollra tapadó pehely miatt lehet, ami akár lehet 2% is!

Pelyhes libatoll

A másik a sávoly szövésű (tollangin) vagy selyemangin? 

Itt csak annyit mondunk, hogy a tollangin kevésbé tudja tartani a tollat és pelyhet (ezek a régi hagyonányos anginhoz hasonlítanak) , ezeken hamarabb átbújuk idővel a toll! A selyem pamutanginok megbízhatóbbak, azokkal nem szokott gond lenni! A selyemanginok vékonyabbak, sűrűbb szövéssel készülnek!

 

Remélem ma is tanultunk valami?! :)

(1. képen az "üres libatoll,
2. képen a pelyhes libatoll)