Blog cikkeink

Pihenés a legjobb orvosság, szokták mondani

Norbert
2021.11.14 12:39
Pihenés a legjobb orvosság, szokták mondani

Sok-sok mindenre hat alvásunk, ha fontos az egészségünk, vegyük számba miről beszélünk!

Mennyire fontos az alvás ünnepek alkalmával is, de főleg télen?

Téli időszakban alapból fáradékonyabb és talán bátran mondhatjuk, hogy kimerültebb is az ember! Nem beszélve, hogy ha belegondolunk, hogy milyen a ránk nehezedő ünnepek étrendje is! Ilyenkor bizony hajlamosak vagyunk túlenni magunkat sokszor jó cukros vagy zsíros ételekkel. Azt gondoljuk, hogy nem is kell lemondani a jóról, inkább a mértékletességen van a hangsúly! Ugyanígy van ez az alvásunkkal is, mikor mellett leterheljük a szervezetünket a rengeteg stresszel vagy túlzásba vitt munkahelyi vagy otthoni kötelező munkával!Karácsonyi vacsora

Míg az ünnepek alkalmával elég néhány dolgon változtatnunk, úgy a könnyebbé tehetjük az emésztést vagy épp a pihenésünket, a munka során keletkező belső feszültség nem ennyire egyszerű, azt viszont minimális kedvenc étellel lehet kompenzálni! Ha csak néhány apró tanácsot megfogad az ember, máris jobb a pihentető alvás is akár karácsonykor vagy a hosszú ünnepi időszakban! Nem véletlen, hogy az ételt, stresszt és pihenést párhuzamba hoztuk! Ugyanis sokszor minden mindennel összefügg.

Melyik ételt vegyük fontossági sorrend szerint előbbre?

Halászlé vagy esetleg sültek? Mondjuk a sült hal jöhet is! Imádjuk mindkettőt, míg a hallé sokkel zsírosabb, fűszeresebb (főleg, ha csípősen esszük), addig a finom sült hal könnyebben emészthető, szinte csak fehérjét tartalmaz! Nem kérdés melyiket ajánljuk vacsorára, ha jót akarunk aludni! Ugyanez a helyzet a pörkölt vagy esetlegesen a töltött káposztával is! Ha van mellette sültes tál, inkább abból együnk többet, bár karácsonyi vacsora alkalmával ebből is érdemesebb inkább hagyni másnapra is ebédre, ne együnk sokat belőlük! Kíméljük gyomrunkat, nem terheljük szervezetünket akkora mértékben, emiatt nyugodtabban is tudunk aludni!

A főételt követő sütemények

Szeretjük és kívánjuk! Ha magunk készítjük el, máris néhány dologgal vigyázhatunk formánkra és a bevitt kalória mennyiségre is! Sütemény készítés alkalmával erre érdemes odafigyelni, mert ettől egészségesebb, ugyanakkor finom marad süteményünk:

karácsonyi desszert

  • cukor helyettesítés (finomított cukor), inkább stevia vagy xilit, méz
  • bátran a magvakkal, ha szeretjük, hiszen rengeteg egészséges zsírsavak vannak benne
  • valódi gyümölcsök helyettesítők helyett, a gyümölcs önmagában magas cukortartalmú, de még mindig inkább ezt tegyük bele, mint más írfokozót
  • lisztet is ki tudju már váltani ugyanolyan finom alternatívákkal, legyen az szénhidrát csökkentett lisztek vagy akár zabliszttel

Rengeteg recept közül válogathatunk az interneten, szerencsére a világháló mindenre is jó! :)

De hogyan is hat alvásunkra?

Természetesen télen amúgy is szeretünk jót aludni a meleg takarónk alatt! Ehhez nélkülözhetetlen, hogy testünk is jól érezze magát, amihez az ételeinkkel nagyban hozzájárulhatunk! Pihentebben ébredhetünk, ha álmunkban a szervezetünknek nem kell küzdenie az emésztéssel és kímélni tudja szívünket, vérkeringésünket! 

Fontos, hogy kevés vacsora, inkább fehérjedús, sovány, mint zsíros! Kevésbé cukros, kevésbé egészségtelen, hogy álmunk teljes legyen! Természetesen hálószobánk minősége is számít!