Blog cikkeink

Nyári pihentető, friss ételek, amelytől garantáltan jobban alszik

Norbert
2022.06.04 05:50
Nyári pihentető, friss ételek, amelytől garantáltan jobban alszik

2022 júniusban hirtelen beköszöntött a meleg, egyik nap 15 fok, másik nap már 35! Segítünk, sok friss gyümölcs, zöldség segít átvészelni!

Készítünk egy cikksorozatot évszakoknak megfelelően, hogy melyik évszakban mit érdemes fogyasztani! - NYÁR!

Ezt a cikket némi kutatás előzte meg, hiszen mindenben mi sem vagyunk szakértők és nem is akarunk azok lenni! Azonban van némi segítségünk!

Megkérdeztünk hozzáértőket, hogy ilyenkor miből mennyit, és mit érdemes fogyasztani! Nem utolsó sorban annak is jelentősége van, hogy mikor fogyasszuk a finomságokat, hiszen alvásunkra minden hatással van!

Egészséges alvás kellő pihenéssel és rendszerességgelTalán abban elsőre is egyetértünk, hogy fontos szerepe van a rendszerességnek, hogy a nap mely szakaszában mit, mikor fogyasztunk! Cukros, zsíros, nehéz ételeket estére már nem javasolja senki.

Tudományos bizonyíték nem teljes, hogy pontosan mely ételek segítik legjobban az alvást, tény ezzel szemben, hogy könnyű zöldség vagy kevésbé cukros gyümölcs pihentetőbben hat alvásunkra is! Szervezetünket nem terheljük meg éjszakára, ezáltal nem kell neki az étel lebontásával küzdeni, hanem tudnak pihenni szervezink is és inkább a méregtelenítésre koncentrálni!

De nézzük melyek azok a fontos ételek, melyek befolyásolják a jó alvásunkat! Kezdjünk nyári szezonális gyümölcsökkel.

 • Alapvető gyümölcs: Ananász, banán, narancs, meggy, cseresznye, kiwi
  A szervezet melatonin szintjeit emelik, ugyanakkor a banánban magas B6 vitamin található, amely az alváskor segít az idegrendszerünk megfelelő működésében, ugyanis emeli a szerotinint a szervezetben. Ugyanakkor megfelelő magnézium, kálium, kálcium források, melyek segítik ellazítani a fáradt izmokat.
  A kiwi esetében még kutatást is végeztek, mely szerint lefekvés előtt 1 órával fogyasztottak a gyümölcsből és mélyebb, pihentető alvást mutattak ki.
 • Zöldségek esetében a hazait érdemes elsősorban fogyasztani:
  A sárgarépa karotin tartalma például nagyon szorosan köthető a mélyalvás funkcióihoz, ezért érdemes heti rendszerességgel fogyasztani! Nem beszélve, hogy karotin tartalma több életfunciónkra hatással van, de még ugyebár a napozáshoz szükséges vitaminok része is!
  Szójababban található ösztrogén vegyületeke például (izoflavonok) hozzájárulnak a jobb minőségű alváshoz, mégpedig segíthet hosszabbra nyújtani az alvási ciklusunkat!

 • Sorolhatnánk még a kálciumban gazdag zöldésgeket, de akár fűszernövényeket is, mint a kelkáposzta, bazsalikom, paradicsom! Ez utóbbi nem véletlenül remek kiegészítője egymásnak! Az olaszok előszeretettel használják mind a pizzaszószokban, mind a tészták szózsaiban együttesen a két növényt! Talán ők már ezt évszázadok alatt kitapasztalták! 

A jó étel után már a nyári hűsítő, vékony és könnyű paplan, ami nem maradhat el!