Blog cikkeink

Nyugtalan a gyerek, nehezen alszik el?

2021.02.15 14:04

Mit tegyünk, ha nehezen tudjuk elaltani a gyereket?

Vannak akik a szigorúságra, mások a lágyszívűségre hajtanak! Talán a legjobb megoldás a rendszeresség!

Mire gondolunk? Tudják, játék, vacsora, fürdés, mese, alvás. Nagyjából ebben a sorrendben. Annyit érdemes tudni, hogy a gyerek alvásigénye, a kor haladtával változik, ettől függetlenül sokszor azt gondoljuk, hogy a gyerek mindaddig nem fáradt, amíg aktív. Pedig biztos tapasztaltuk, hogy a gyerek hajlamos a túlpörgésre, ennek pedig sokszor veszekedés, esetleg sérülés a vége.

Azért könnyen mondjuk, hogy türelem, van remény, ha figyelmesek és türelmesek vagyunk!

Legyen szeretteljes a lefekvés és határozott, ha pedgi szoktunk mesét olvasni, igyekezzünk a korának megfelelő mesét keresni, hogy minél jobban lekösse a képzelet!

Ami sokszor probléma, a napi gondok!

Ismerős lehet, hogy a napi gondokat általában este beszéljük át, foglalkozunk vele, ez pedig érintheti a lefekvés pillanatait is. Érdemes lefelekvéskor az esetlege vitát a gyerekkel is tisztázni, hogy miért vesztünk össze vele! Fontos tudni, hogy ő is nyugodtabb, ha ezt tisztázzuk és nem nyugtalan élményekkel hagyjuk elaludni! Ezeket nehen tudja feldolgozni és félelmekkel küzd! Soha ne feküdjön le senki haraggal!

Fontos a jó környezet a mégjobb alváshoz!

Igyekezzünk jó alvós környezetet kialakítani, kellemes fények, kellemes zene, esetleg kellemes illóolaj párologtatóba! Természetesen a kényelmes matrac, ágy, ágynemű is elengedhetetlen a gyerek számára! Az egészséges ágynemű fontosságáról ne is beszéljünk! Legyen egy kis "szülőpótlék" egy maci, esetleg cica, kutya, ha engedi a környezet! Ezeket mindig jó magunkhoz ölelni, mert nyugtatólag hatnak!

Tanítsuk meg gyerekünket, hogy bízzon bennünk!

Olyan cselekvéseket ösztönözzünk, amelyek úgy is vannak, ahogy mondjuk! Mondjuk, ha azt közöljük vele, hogy "mindjárt jövök", akkor az tényleg nagyon rövid idő legyen! Mondogassuk, hogy mennyire fontos számunkra és, hogy bízhat bennünk! Ezzel a tudatossággal mindig ott leszünk előtte, hogy ránk számíthat!