Blog cikkeink

Óraátállítás, téli időszámításnak vége

Norbert
2021.03.02 07:30
Óraátállítás, téli időszámításnak vége

Végre, kezdődhet a tavaszi felfrissülés, de mikor lesz a tavaszi óraátállítás 2021-ben?

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Az Európai Unió döntése szerint 2021-ben minden országnak véglegesen be kell állnia a választott téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz.

A magyar kormány még nem határozott, hogy a nyári vagy a téli időszámítás lesz a végleges, ezért még nem tudni pontosan, hogy idén lesz-e óra átállítás. 

A felmérések szerint az óraátállítást az emberek többsége ki nem állhatja. Az európaiak több mint 80 százaléka szívesen megszabadulna tőle. Ezért az EU úgy döntött, hogy 2021-től el is fogják törölni. A tagállamoknak addig viszont el kell dönteniük, hogy inkább a téli vagy a nyári időszámításban akarnak élni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a többség az utóbbi felé húz. Így könnyen előfordulhat, hogy 2021. március 28-án fogjuk utoljára átállítani az órákat.

Az óraátállítás története

Egyes források szerint az óratállítás ötletét már maga Benjamin Franklin is felvetette, de tervét nem sikerült kiviteleznie. A világon elsőként 1916-ban az USA vezette be a nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás.

A nyári időszámítást Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette.

Az óraátállítás vitatott előnyei

Az energiatakarékosság mellett az óraátállításnak számos egyéb előnye is létezik. Az egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban és egyéb fedett helyeken kénytelenek tölteni. Ők a munkaidő letelte után még lehetőséget kapnak arra, hogy a szabadtéri programok szervezhessenek maguknak. Előnynek nevezhető az is, hogy a szabadban végzett munkák ideje meghosszabbítható. Az USA-ban pedig sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen negatív hatással van az óraátállítás. Nem egyformán tudunk ugyanis alkalmazkodni az új helyzethez.

Sajnos sokak biológiai órája is felborul.

Van, akinek a vérnyomására és a testhőmérsékletére is rossz hatással van az átállás, mások ilyenkor fejfájással, koncentrációs zavarokkal és alvási problémákkal küzdenek. Két hétbe is beletelhet mire kiheverjük az új időszámítás bevezetését. Tavasszal az átállás idején a közlekedési balesetek és a szívrohamokszáma is megnő.

Felröppent ugyanakkor olyan hír is, hogy a 2021-es óraátállítás az Európai Parlament még nem fogadta el egészben, ugyankos a koronavírus is közbeszólt a döntéshozók életében! A vírus több hulláma miatt annyira elmardtak ilyen jellegű döntések, hogy elképzelhető a törvény életbe lépésének későbbi döntése is!